Behandling

Ved første konsultasjon gis et individuelt forslag til behandling. Vi jobber fremst med fastsittende regulering med klosser, som fortsatt er den beste måten at regulere tennene på pga pris og vanligen kortare behandlingstid.

1. Fast apparatur med klosser i metall (Damon) (Damon Q2)
2. Individuellt fremstillt fast apparatur limt på innsiden av tennene (Incognito)
3. Fast apparatur med klosser i keramikk (Damon clear)

Vi bruker vanligen klosser i metall (foto 1) også keramiske blanke klosser (foto 3) Et annet alternativ er klosser i gull (foto 2) som festes på baksiden av tennene, som en usynlig regulering. Denne type behandling er mer krevende og kostbar enn tradisjonell tannregulering.

Vi bruker Damon Q2 reguleringsklosser, se mer info på Ormco.

Det er også mulig at regulere tennene ved hjelp av gjennomsiktige skinner (aligners) som brukes døgnet rundt, dette er alternativ behandling for mindre bittavvik som ikke krever behandling med for eksempel tradisjonelle klosser.

Skinne/ aligner
Incognito, fast tannregulering individuellt fremstillt i gull (på innsiden av tennene)

Ibland er det behov for skeletal forankring med midlertidige miniimplantat, Kjeveortoped Malin Schultz bruker PSM-system noe som i mange tilfelle gir et sikrere behandlingsresultat.

Ved noen bittavvik (vanligen hos barn/ungdom) brukes en avtakbar plate (se foto nedan)

Plate (avtakbar tannregulering) til overkjeven med ekspansjonsskruer som aktiveres 1-2 ganger i uken. Behandlingstiden varierer, men er vanligen 6-12 mån.

Behandlingstid

Man bruker lette krafter for å flytte tennene med minst risiko for skader, derfor er tannregulering en prosess som kan ta alt fra 1-3 år. Vanlig lengde på en behandling er ca 1,5 år. Alla som starter behandling hos oss får et kostnadsoverslag med sirka behandlingstid.

Foto før og etter behandling av dypt bitt. Fast apparatur i begge kjever i 1 år og 3 mån.
Før og etter kjeveortopedisk behandling av trangstilling. Fast apparatur i 1,5 år.

Etter endt behandling vil tennene flytte seg litt tilbake, risikoen for dette kan minskes ved å lime en støttestreng på baksiden av tennene og eventuelt sove med en skinne om natten.

Støttestreng limt bak fortennene

Vi har direkteoppgjør (HELFO), så om du har rett på refusjon for hele eller deler av din tannbehandling, hjelper vi deg med det. Mer info om Helfos dekning av kjeveortopediske behandlinger: www.helfo.no 

Finn mer info om tannregulering på Norsk Kjeveortopedisk Forenings (NKF) hjemmeside.