Behandling

Alle barn, ungdom og voksne som ønsker eller har behov for tannregulering er velkomne på konsultasjon hos oss, enten man kommer på eget initiativ eller har henvisning fra egen tannlege.

Vi har direkteoppgjør (HELFO), så om du har rett på refusjon for hele eller deler av din tannbehandling, ordner vi det. Mer info om Helfos dekning av kjeveortopediske behandlinger: www.helfo.no 

Det er viktig med en god munnhelse før oppstart av kjeveortopedisk behandling. Vi anbefaller å gå kontinuerlig til tannlege/tannpleier under den kjeveortopediske behandlingen. Hvis du ikke har en tannlege / tannpleier kan du først få time til vanlig undersøkelse Lillehammer Tannhelse.

Ulike typer regulering

Det finnes både faste og avtakbare reguleringer, vi tilpasser type etter ønsket resultat og behov.

Vi bruker Damon Q2 reguleringsklosser, se mer info på Ormco.

Den fastsittende reguleringen med klosser i metall er den beste måten å regulere tennene på, da man har best mulighet til å regulere tennene i den retning man ønsker (foto 1). Det finnes også keramiske blanke klosser som ikke er like synlige som de sølv-fargede klossene, men de vil aldri bli helt usynlig da strengen mellom klossene fortsatt er i metall (foto 3). Et annet alternativ er klosser i gull som festes på baksiden av tennene, som en usynlig regulering. Denne type behandling er noe mer krevende og kostbar enn tradisjonell tannregulering (foto 2).

1. Fast apparatur med klosser i metall (Damon) (Damon Q2)
2. Individuellt fremstillt fast apparatur limt på innsiden av tennene (Incognito)
3. Fast apparatur med klosser i keramikk (Damon clear)

Det er også mulig at regulere tennene ved hjelp av gjennomsiktige skinner (aligners) som brukes døgnet rundt, dette er alternativ behandling for mindre bittavvik som ikke krever behandling med for eksempel tradisjonelle klosser.

Incognito, fast tannregulering individuellt fremstillt i gull (på innsiden av tennene)
Skinne

Kjeveortoped Malin Schultz bruker og ibland skeletal forankring med midlertidige miniimplantat PSM-system.

Ved noen bittavvik (vanligen hos barn/ungdom) brukes en avtakbar plate.

Plate (avtakbar tannregulering) til overkjeven med ekspansjonsskruer som aktiveres 1-2 ganger i uken. Behandlingstiden varierer, men er vanligen 6-12 mån.

Behandlingstid

Man bruker lette krafter for å flytte tennene med minst risiko for skader, derfor er tannregulering en prosess som kan ta alt fra 1-3 år. Vanlig lengde på en behandling er ca 1,5 år.

Foto før og etter behandling med fast apparatur i begge kjever. Behandlingstid 1 år og 3 mån.
Før og etter kjeveortopedisk behandling med fast apparatur. 1,5 års behandlingstid.

Etter endt behandling vil tennene flytte seg litt tilbake, risikoen for dette kan forminskes ved å lime en støttestreng på baksiden av tennene og eventuelt sove med en skinne om natten.

Støttestreng limt bak fortennene

Finn mer info om tannregulering på Norsk Kjeveortopedisk Forenings (NKF) hjemmeside.